Готовий ресторанний бізнес: чи варто купувати діючий заклад?

Готовий ресторанний бізнес: чи варто купувати діючий заклад?

Багато з тих, хто мріє стати ресторатором, нерідко замислюються про придбання діючого закладу. Купівля готового ресторану обіцяє безліч переваг – не потрібно перейматися пошуками приміщення, меблів, обладнання, шукати постачальників, набирати персонал і т.д. З іншого боку, якщо продається ресторан, або бар з не самою блискучою репутацією, навіть провівши кардинальний ребрендинг, вам може бути не під силу змінити усталену думку про заклад. Тому перш ніж розглядати подібну угоду, варто оцінити всі плюси та мінуси покупки працюючого ресторану.

Якщо ви вже маєте досвід в управлінні підприємством громадського харчування, вам мабуть буде простіше оцінити всі переваги та потенційні ризики. Тим же, хто хоче спробувати удачі на цьому полі вперше, рекомендую спочатку зважити шанси на те, що з вас вийде хороший ресторатор.

Ви будете відмінним ресторатором, якщо:

  • любите людей, отримуєте задоволення від спілкування, вмієте слухати та адекватно сприймати критику.
  • володієте такою навичкою, як мультизадачність. Як рестораторові вам доведеться вести безліч телефонних переговорів, піклуватися про відвідувачів, вирішувати конфліктні ситуації в колективі, шукати ремонтників для зламаного раптом устаткування  і все це може вміститися тільки в одну зміну.
  • стресостійкість – одне з ваших найсильніших якостей. Певний рівень стресу притаманний будь-якій роботі, але володіння і управління рестораном – це зовсім інший рівень. Якщо будь-яка дрібниця змушує вас сильно переживати, то все, що відбувається в ресторані, буде приводити до стресу – від перепалки між співробітниками до затримки з поставками. У ресторані повний зал гостей – ви переживаєте за якість обслуговування, відвідувачів мало – переживаєте за прибуток. Коли йде сніг — ви переживаєте, як залучити клієнтів, і так до нескінченності. Переживання і стрес завжди йдуть поруч. І якщо ви не можете впоратися зі своїми переживаннями, ресторанний бізнес – швидше за все не для вас.
  • вмієте делегувати обов’язки. Багато власників малого бізнесу належать до категорії людей, які користуються логікою “буде краще і швидше, якщо я зроблю це сам”. Ось тільки в управлінні рестораном таке ставлення може послужити вам погану службу. Вам знадобитися вміння делегувати безліч щоденних завдань, вміння навчати та довіряти відповідальну роботу іншим.

Купівля ресторану: на що звернути увагу

За аналогією з відкриттям кафе / ресторану з нуля, при покупці діючого об’єкта варто в першу чергу розглянути такі фактори, як розташування, відповідність концепції закладу запитам аудиторії, що мешкає поблизу (якщо ви не плануєте в корені міняти концепцію), майбутні витрати на оренду, комунальні послуги, заробітну плату персоналу.

Перше питання, на яке потрібно знайти відповідь: “Чому цей заклад виставлено на продаж?”. Тут може бути два варіанти:

  1. Власник об’єктивно не може більше опікуватися своїм закладом: змінює рід діяльності, переїжджає, або з яких-небудь інших особистих причин (проблеми зі здоров’ям, складності в сім’ї і т.п.) змушений продавати кафе, або ресторан.
  2. Заклад збитковий, набрався боргів, власник не здатний виправити ситуацію і намагається позбутися проблемного вантажу.
Банер - POS-системи для закладів харчування. Налаштовані - на 100% готові до роботи
Банер - POS-системи для закладів харчування. Налаштовані - на 100% готові до роботи

Як переконатися, що готовий ресторан буде приносити прибуток

Чесно – ніяк. Немає ніяких гарантій того, що придбаний вами заклад матиме успіх в майбутньому. Але у вас є всі можливості для того, щоб зрозуміти, що він з себе представляє зараз, – прибутковий та успішний бізнес, або ж справжній фінансовий кошмар. Для цього доведеться з’ясувати наступне:

Фінансовий стан

  • Запитайте у нинішнього власника всі фінансові документи, щоб проаналізувати стан справ підприємства.
  • З’ясуйте, чи немає боргів перед постачальниками, орендодавцем, комунальними службами.
  • З’ясуйте середньомісячні та середньорічні витрати на продукти, заробітну плату, вартість оренди і порівняйте їх з середньо ринковими.

Звітність та чіткі цифри щодо витрат знадобляться вам не тільки для прийняття рішення про угоду, а й для подальшого складання власного бізнес-плану, якщо ви все-таки зважитеся на покупку.

Якщо у власника немає прихованих помислів, він охоче надасть всю запитувану вами звітність. Будь-які спроби щось приховати повинні сприйматися як тривожний сигнал.

Локація

Якщо ви добре знайомі з закладом (співпрацювали з ним, або ж бували там в якості гостя), оцінити місце розташування ресторану буде простіше. В іншому випадку, необхідно тверезо оцінити популярність та прохідність місця, з’ясувати, яка публіка найчастіше його відвідує, і наскільки це збігається з вашими планами та сподіваннями. Крім того, варто озирнутися навколо і поцікавитися сусідами, наявністю поблизу парковки, а також неодмінно поспілкуватися з орендодавцем та переконатися, що для вас умови оренди не зміняться після покупки.

Концепція

Перед покупкою потрібно вирішити, залишите ви брендинг ресторану як є, або будете його міняти. Чи залишиться колишня назва, кухня, інтер’єр, персонал? Зміна концепції спричинить за собою додаткові, досить істотні витрати. І в цьому випадку варто оцінити, чи доцільно купувати готовий ресторан та “перекроювати” його під себе, або ж все таки створювати своє дітище з нуля.

Репутація

Це дуже важливий момент. Позбутися від поганої слави часом дуже і дуже не просто, навіть якщо ви плануєте повністю змінити концепцію ресторану: внести зміни в меню, оновити інтер’єр і набрати новий персонал. Якщо у закладу до вас була не найкраща репутація, люди за інерцією ще довго будуть ставитися до нього упереджено.

Укладення угоди про продаж ресторану

Як правильно оформити угоду, якщо ви зважили всі “за” і “проти” та прийняли рішення купити готовий ресторанний бізнес?

  1. Зв’яжіться з власником. Якщо ви побачили оголошення про продаж ресторанного бізнесу, або дізналися від знайомих, про те, що заклад продається, вам необхідно знайти контакти власника та спілкуватися саме з ним. Можливо співробітники поки взагалі не в курсі того, що заклад продається. Немає сенсу приходити безпосередньо в ресторан і намагатися спілкуватися на тему купівлі-продажу з обслуговуючим персоналом.
  2. Обговоріть, що входить в суму. Купівля чинного кафе / ресторану з усім наявним обладнанням, меблями та складськими запасами, може бути дуже вигідною операцією, але тільки в тому випадку, якщо ви не плануєте нічого міняти. Якщо у вас далекі плани ребрендингу, можливо що велика частина наявного в закладі інвентарю вам не потрібна і немає сенсу за все це переплачувати.
  3. Зважено, без зайвих емоцій, оцініть вартість бізнесу. Після того, як ви визначилися, за що конкретно платите, дайте собі відповідь на питання, чи доречна ця ціна за дану пропозицію. У людини, яка сильно загорілася ідеєю нового бізнесу, можуть виникнути труднощі з адекватною оцінкою придбаних активів. Про методи оцінки ресторанного бізнесу розповім трохи нижче.
  4. Визначте схему продажу. Продаж ресторану може бути оформлений одним з двох способів: майновим, коли бізнес продається як сукупність активів, або методом продажу корпоративних прав на компанію.

Методи оцінки бізнесу

Існує три методи оцінки бізнесу, кожен з яких має як переваги, так і недоліки:

  • Витратний метод – вартість бізнесу визначається шляхом підрахунку всіх окремо взятих активів. Цей метод підходить для тих, хто планує переробляти ресторан під себе і, відповідно, платить тільки за ті активи, які знадобляться новому власнику в подальшій роботі.
  • Прибутковий метод – вартість визначається виходячи з прибутковості. Для цього підраховується сукупний прибуток власника і множиться на мультиплікатор. Для ресторанів з класичним обслуговуванням мультіпілікатор становить 2-3, для закладів із самообслуговуванням мультиплікатор, як правило, 1-2. Цей метод більше підійде тим, хто купує стабільно робочий, прибутковий заклад, який не потребує кардинальних змін.
  • Ринковий метод – вартість бізнесу визначається шляхом порівняння вартості продажу аналогічних підприємств. Важливий момент: за основу в розрахунках беруться вже продані компанії, а не виставлені на продаж.

Вартість, розрахована одним з перерахованих вище методів, може (і повинна!) бути також скоригована виходячи з таких факторів, як вартість обладнання, прибутковість, час існування закладу, репутація і лояльність відвідувачів.

Переваги володіння ресторанним бізнесом

Розвивати свою ресторанну справу схоже на виховання дитини. Ніхто і ніколи не буде піклуватися про нього так сильно та самовіддано, як ви самі. Коли я чую від інших компліменти на адресу свого закладу, будь-то похвала за смачну їжу, або висококласне обслуговування, у мене наче виростають крила. У такі моменти, коли розумієш, що люди люблять твій ресторан, проводять в ньому час з задоволенням та повертаються знову і знову, відчуваєш справжнє натхнення і розуміння того, що всі зусилля не дарма.

Якщо ідея купити ресторан – ваше перше самостійно починання, то це може принести безліч переваг, якщо ви поставитеся до справи з відповідальністю і самовіддачею. Мабуть, найголовніше – це статус “сам собі бос”. Я сам собі господар вже настільки довго, що мені не по собі від однієї лише думки про когось, хто б вказував мені, що і як потрібно робити. Звичайно, робота на себе має на увазі й те, що вся відповідальність за прийняті рішення лягає на ваші плечі.

Також читайте: 9 проблем ресторанного бізнесу
Поділитись статтею:

Схожі статті

Підпишіться на нашу розсилку

Отримуйте цікаві та корисні статті на вашу електронну пошту
Дайте відповіді на кілька питань і ми підберемо оптимальний набір обладнання для вашого магазину
Дайте відповіді на кілька питань і ми підберемо оптимальний набір обладнання для вашого закладу

Отримайте програму зараз!

Встановіть повну версію програми, щоб вивчити її можливості

Залиште, будь ласка, ваш номер телефону. Наш менеджер Вам зателефонує.

Ваша заявка прийнята.

Ми невдовзі зв’яжемось з вами